Забележителности

Забележителности в Панагюрище.

Започваме с къщата-музей на „Райна Княгиня“. Родена 1856, българската учителка и революционерка ушила знамето на въстанниците за Априлското въстание. Умира през 1917 г., а в двора и са погребани костите. На 2 май 2006 г. е открит паметник на Райна в Панагюрище. Продължаваме с историческата местност „Оборище“, която е на около 8 км. северозападно от града. Тук на 14 април 1876 г. е свикано събранието, което до ден днешен се смята, да е първото българско Велико народно събрание.

 

Панагюрище

 

Градът разполага с театър, но без постоянна група. Представленията се организират от гостуващи групи.

 

Музей в Панагюрище.

В Историческия музей е представена експозиция, посветена на Априлското въстание. Естествено, в нея влизат оригинални реликви от въстанието през април 1876 г. В двора на музея може да наблюдавате реконструкция на възрожденска занаятчийска улица, където с автентични експонати са отразени главните занаяти през онова време. В основната сграда на музея има богата колекция от огнестрелно и хладно оръжие от 18-19 век. Ако искате да видите някой от пищовите на въстаниците – музеят е вашето място! В една от залите е разположен макет на панагюрското златно съкровище. Истинското бива излагано в различни музей по света.

Панагюрище има и природонаучен музей с постоянна експозиция от препарирани животни.
По време на Априлското въстание, Панагюрище е опожарено до основи. Остават само няколко сгради, една от които е Тутевата къща. В нея на 20 април е обявено въстанието. Днес къщата е музей и пази гостната стая, където са отседнали апостолите и е писано възванието към българският народ. Тук се намира и карловското знаме, с което е било обявено началото на въстанието.

 

Райна Попгеоргиева също има музей в Панагюрище!

Райна, само на 20 г. била нагърбена със задачата от Бенковски да ушие знамето. Младото момиче извела със сърма лъва и девиза „Свобода или смърт“. В двора на къщата-музей е паметникът на Райна и гробът на нейния баща, отец Георги Футеков, които е убит жестоко от турците. Една от последните къщи на въстанието е Дудековата къща. В нея при нахлуването на турските войски и башибозуците се скриват десетки жени, деца и старци. Сградата е впечатляваща и днес, като един интересен експонат е касата на Осман Пазвантоглу. Той е бил виден управник и по време на турските размирици отцепва областта като свое владение.

 

Панагюрище

Друга интересна гледка представлява Лековата къща, която също е била посещавана от Апостола. Сградата е изпълнена с излючителна стенописна украса отвътре и отвън през 1873 г.

Какво друго може да видим в Панагюрище?

На историческият хълм Маньово бърдо, на 30 април 1876 г. се били кръвопроливните сражения, сега се намира мемориалният комплекс „Априлци“. В подножието му е най-старата панагюрска църква – „Св. Теодор Тирон“, строена през 16 век. Кубетата на църквата са покрити със злато. Катедралният храм на Панагюрище е църквата „Свети Георги“ в самият център, няма как да го пропуснете. Навремето храмът е бил импозантна възрожденска постройка, но след опожаряването на града остават само зидовете. Възстановена е през 1880 г., камбаните са изливани в Русия.

Празникът на града се отбелязва на 2 май. Годишнината от избухването на Априлското въстание.