История

Панагюрище има много тракийски могили.

Вероятно, както всички други населени места в България и Панагюрище е било обитавано първо от траките. В една от могилите е разкрито погребение на тракийски вожд. Могилата се казва „Мрамор“. Недалеч от нея обаче е намерено известното Панагюрско съкровище, дитиращо от 4-3 век пр.н.е., което е било намерено случайно от братя тухлари. Павел, Петко и Михайл Дейкови копаели в земята за глина, когато попаднали на съкровището. Намерени са копия и съдове изработени от чисто злато с тегло 6 кг. Днес те обикалят света и България, а в музея в Панагюрище може да видите тяхно копие.

 

 

Панагюрище
Удобното местоположение, природата, наличието на вода и благоприятният климат в района са привличали хора в този край и през Средновековието. Запазени са руините на българските крепости Красен и Душковченин. Вероятно на повечето хора е известно Панагюрище след османското нашествие. Запознати са с него повече от това време. Името идва от „панагюр“ от гръцки – панаир, понеже в годините на основаването на брега на р. Луда Яна е имало малък панаир. Този панаир постепенно се премества и днес е в пределите на град Пазарджик.

Вълна заселници идва в Пазарджик след албанските въстания.

Дълго време отделните махали са враждували помежду си, но с течение на времето селището се събира по бреговете на Луда Яна и притоците. Днес вероятно най-яркото доказателство за различните заселвания и враждите между махалите е, че в града има смесен говор с източнобългарски и западнобългарски черти. Като много други градове и Панагюрище достига значителен разцвет през 19 век. Развиват се занаяти, търговия с добитък, абаджийство, мутафчийство, дори златарство.

В различните занаяти работели над 2500 майстори, калфи и чираци. Ако искате да видите възстановки на тези занаяти и днес, може да го направите в двора на Историческият музей зад стъклените витрини. Духовният и икономически подем тук са помогнали на панагюрци да приемат идеята за освобождението. През есента на 1870 г. Васил Левски основава революционен комитет в Панагюрище в къщата на Иван Духовников, която е запазена и до днес. В историческата местност „Оборище“ на 14 април 1876 г. се е състояло първото българско Велико народно събрание. Днес на мястото може да се види издигнатият в чест на това събрание паметник, поставен през 1928 г. Мястото е изключително красиво и пълно с хижи.

панагюрище злато

Защо няма възрожденски къщи в Панагюрище?

Вероятно, много от вас свързват Панагюрище повече с въстанията по време на османското робство? През 1876 г. Панагюрище става център на 4-ти революционен окръг и главен град на Априлското въстание. При потушаването на въстанието градът е напълно унищожен и опожарен от башибозука. След освобождението вече е построен с нови къщи. Това е и основната причина да няма много запазени старинни къщи днес.